AYAM PEDAS KOREA SIMPLE

Rating kepedasan 9/10



Bahan2 ayam goreng:

Ayam (drumstick, wing, thigh)
Tepung bestari (pedas + original)
*kuantiti ikot kesesuaian kuantiti ayam

Cara2 :
1. Basuh ayam dan toskan

2. Saya guna tepung bestari seperti gambar dibawah

3. Gaulkan ayam dan tepung


4. Dan goreng dengan api sederhana supaya cukup masak di dalam



5. Dah siap goreng, toskan minyak dan letak tepi.



Bahan2 untuk sambal : 


5 ulas bawang putih (potong dadu)
2 senduk cili kisar
Gula (saya guna 1/2 senduk)
 * ikot tahap kelikatan yang diinginkan
3 sudu makan cuka 
Maggi cukup rasa secukupnya
1 sudu lada hitam kisar
1 inci halia (ditumbuk)

Cara2 :
1. Tumis bawang putih sehingga kekuningan

2. Masukkan 2 senduk cili kisar
* ni saiz senduk yg saya guna

3. Tumis sehingga pecah minyak

4. Sebab utama teringin nak buat ayam ni adalah sebab PINKNGU saya makan ni. So, ni kelainan bahan yang digunakan.
Masukkan 1 inci halia yg ditumbuk dan 1 sudu lada hitam kisar.

5. Tumis dan tambah sedikit air jika terlalu kering.

6. Masukkan cuka dan maggi cukup rasa. Dan boleh la colek2 sikit, rasa-rasa kene dengan tekak anda, kira okey la tu kan😂.


6. Masukkan ayam yang digoreng tadi dan gaul sehingga rata.

Siappppp





No comments