Siapa peminat tempe?
I'm one of them. I start minat makan tempe since I kawan rapat dengan
orang Jawa. She is one of my BFF masa zaman study kat matrikulasi Melaka and dia stay di Batu Pahat, Johor. When her mum or her sister comes,
they
will bring 1 balang tempe untuk my friend ni. And I memang suka lepak
bilik dia. So, I tumpang sekaki la makan tempe tu. And I fall in love
with TEMPE! So, I akan tunjuk untuk kuantiti sekeping Tempe. Kalau nak banyak boleh double triple kan kuantiti ni k.
Bahan-bahan (Tempe Goreng) :
1 keping tempe
1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu ketumbar
2 biji bawang putih
1/2 sudu serbuk kunyit
Maggi cukup rasa
Air
Cara-cara:
1. Potong tempe mengikut ketebalan yang disukai.
* Saya potong macam ni sebab saya lebih suka tebal sikit. Kalau nak rangup boleh
potong nipis
3. Gaul rata bahan yang ditumbuk bersama serbuk kunyit dan maggi cukup rasa.
Kemudian tuang air sedikit demi sedikit.
Bahan-bahan (Sambal Kicap)
5 biji cili api
*kalau suka pedas letak extra
2 biji bawang putih
Kicap secukupnya
Cara-cara :
1. Tumbuk cili api bersama bawang putih sehingga lumat
1. Tumbuk cili api bersama bawang putih sehingga lumat
No comments