TEMPE GORENG SAMBAL KICAP





Siapa peminat tempe?

 I'm one of them. I start minat makan tempe since I kawan rapat dengan 
orang Jawa. She is one of my BFF masa zaman study kat matrikulasi Melaka and dia stay di Batu Pahat, Johor. When her mum or her sister comes, 
they will bring 1 balang tempe untuk my friend ni. And I memang suka lepak bilik dia. So, I tumpang sekaki la makan tempe tu. And I fall in love with TEMPE! So, I akan tunjuk untuk kuantiti sekeping Tempe. Kalau nak banyak boleh double triple kan kuantiti ni k.





Bahan-bahan (Tempe Goreng) :

1 keping tempe 
1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu ketumbar 
2 biji bawang putih
1/2 sudu serbuk kunyit
Maggi cukup rasa 
Air
 Cara-cara:
1. Potong tempe mengikut ketebalan yang disukai.


* Saya potong macam ni sebab saya lebih suka tebal sikit. Kalau nak rangup boleh
potong nipis


 2. Tumbuk ketumbar dan bawang putih.



3. Gaul rata bahan yang ditumbuk bersama serbuk kunyit dan maggi cukup rasa. 
Kemudian tuang air sedikit demi sedikit.




4. Tambah air sehingga jadi macam gambar dibawah. 


5. Kemudian celup tempe kedalam bancuhan tepung dan goreng sehingga kekuningan.



6. Siap!



Bahan-bahan (Sambal Kicap)

5 biji cili api 
*kalau suka pedas letak extra
2 biji bawang putih
Kicap secukupnya


Cara-cara :

1. Tumbuk cili api bersama bawang putih sehingga lumat
 

2. Masukkan kicap kedalam bahan tumbukan dan gaul rata. Siap!


Dah boleh makan.

No comments